16 Nisan 2017 Pazar

Androidde Temel Uygulama Bileşenleri

Android Programlamaya giriş yapmadan önce bir android uygulamanın ana bileşenlerini yakından tanıyalım.
 4 farklı tipte uygulama  bileşeni vardır.Bunlar şunlardır:
1 Activities
2-Services
3-Broadcast Receivers
4-Content Providers
Her bir bileşen farklı bir amaç için kullanılır. Her bir tip için uygulama bileşenlerinin nasıl yaratılıp ,nasıl yok edileceğine dair farklı bir yaşam döngüsü vardır.
 İlk olarak Activity ile başlamak istiyorum.
1-Activity
Activity uygulamanın kullanıcı ile etkileşime geçtiği bir ara yüzdür. Uygulamada birçok activity olabilir.Uygulamalar bir activity ile açılır.Activity'ler diğer uygulama bileşenleriyle uyumlu bir şekilde çalışmaktadır.Activity için günlük yaşamda çok  kullandığımız e-mail örneğini verecek olursak ,Uygulama ilk olarak e-mail gelen kutısu ekranı ile açılır.Bu Activity başka bir activity'yi çalıştırır .Örneğin e-mail yazılıcak ekranın olduğu  activity vb.Genellikle uygulama içindeki activityler birbirleri arsındaki bağımlılık düşüktür.Activity ler sıklıkla başka uygulamadaki activityleri çalıştırır.Buna örnek olarak tarayıcı uygulaması ile sosyal hesaplarımızda fotoğraf paylaşabilmemiz verilebilir.
Uygulamada kullanılan activitylerin  bilgilerini manifest dosyasında yazılması gerekir.Yeri gelmişken kısaca manifest dosyasından bahsetmek isiiyorum.Manifest dosyası uygulamamız için gerekli izinlerin tanımlandığı ve uygulamamızdaki activitylerin bilgilerinin belirtildiği bir xml dosyadır.Eğer manifest dosyasında uygulama için gerekli izinler(internet,kamera vb.) ya da activityler deklare edilmezse uygulama çalışmayacaktır.


1 yorum:

  1. Broadcast reciever ile alakalı bir yazı yazmanızı sabırsızlıkla bekliyorum paylaşımlarınız için teşeekkür ederim sayenizde yeni teknolojiler ve mevcut teknolojilerinin bilinmeyen yanları hakkında bilgi sahibi oluyoruz

    Yazınızın devamını sabırsızlıkla bekliyorum

    YanıtlaSil

Yorumunuz için teşekkürler