25 Nisan 2017 Salı

Android Splash Screen Yapımı

Merhaba Arkadaşlar ,
Bu yazımda, Splash Screen ekranlarından bahsedeceğim. Instagram,twitter gibi hemen hemen herkesin bildiği ve kullandığı android uygulamaları ilk açıldıklarında logolarının göründüğü bir ekran karşımıza gelir. Splash ekranın Türkçe karşılığı açılış ekranı olarak geçmektedir.Açılış ekranları ekranda 2-3 saniye kaldıktan sonra oturum açma ekranına ya da ana ekrana (Yani Activity)ye geçiş yaparlar.Açılış ekranının ekranda kalış süresini istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.Fakat açılış ekranının çok uzun süre ekranda kalması kullanıcıyı uygulamadan soğutabilir.Ya da diğer durumda ,kullanıcının ekranı göreceği yeterli süre ayarlanmazsa da kullanışsız olabilir.Ben açılış ekranlarının  uygulamada gösterilme süresini genelde 3 saniye olarak ayarlamayı tercih etmekteyim. 
Şimdi Splash Screen'in nasıl oluşturulduğunu görelim:
Öncelikle yeni bir proje oluşturalım.Yeni proje oluşturduğumuzda MainActivity.java ve activity_mail.xml oluşturulmuş oldu. Şimdi Splash ekranımızı oluşturacağımız yeni bir Aktivite oluşturmamız gerekmektedir.Bunun için aşağıdaki şekildeki adımları izleyelim ve Empty Activity oluşturalım ben bu aktivitenin ismini SplashScreenActivity olarak verdim.


Splash ekranda kullanacağımız resmi aşağıdaki şekildeki gibi drawable klasörüne yükleyeceğiz.Ama burada önemli bir nokta var. Android telefonların ve tabletlerin ekranları değişik boyutta olduğu için,resmin her cihazda aynı  şekilde gözükmesi konusunda sıkıntı yaşayabiliriz. Bunun  için bir adet XHDPI şeklinde resmi drawable  klasörüne atmamız yeterlidir.
XHDPI :
  •        Portrait:720px1280px
  •        Landscape :1280x720px



Splash Screen ekranımızın tasarım kısmını yaptığımız activity_splash_screen.xml dosyasının kodları aşağıdaki  gibi olacaktır.

 activity_splash_screen.xml 

activity_main.xml de  ise MainActivty'de ise bir textView ekledik.
activity_main.xml
Tasarım kısmını tamamladıktan sonra java dosyalarımıza geçelim.
SplashScreenActivity.java kodları aşağıdaki gibi olacaktır:
MainActivity.java 'da herhangi bir değişiklik yapmadık.
Şimdi önemli bir noktaya geldik AndroidManifest.xml dosyasında değişiklik yapmamız gerekiyor.Çünkü Splash ekranımız ilk açılan ekran olmalıdır.Şu anki AndroidManifest.xml dosyamıza göre uygulama çalıştığında ilk olarak MainActivity çalışacaktır.
AndroidManifest.xml 'de  aşağıdaki değişiklikler yapılmalıdır.

Bu yaptıklarımızdan sonra açılış ekranımız(Splash Screen) hazır durumdadır.
Diğer yazımda görüşmek üzere...

1 yorum:

  1. Başak hocam merhaba;

    Öncelikle çok faydalı bir yazı olduğunu söylemek istiyorum ancak kodların resimleri yerine kodların kendisini gist vb ortamlar üzerinde koyup paylaşsanız daha güzel olacağını düşünüyorum

    Kaleminize yüreğinize sağlık diğer yazılarınızı sabırsızlıkla bekliyorum...

    YanıtlaSil

Yorumunuz için teşekkürler