17 Nisan 2017 Pazartesi

Activity Yaşam Döngüsü

Herkese merhaba , daha önceki yazımda kısaca uygulamanın en önemli bileşenlerinden olan Activity'i tanıtmıştım.Şimdi detaylı bir şekilde Activity sınıfını ve Activity yaşam döngüsünü açıklamak istiyorum.
Uygulamamızda gördüğümüz her ekran bir activity'i temsil etmektedir. Activity manager ise telefonun çalışmasını iyileştirmeyi, kaynak israfını önlemeyi sağlar.Çünkü bildiğimiz gibi telefonların işlemcisi bilgisayarların işlemcileri gibi gelişmiş değildir. Activity Manager telefonun işletim sisteminin kaynak yetersizliği çektiği durumlarda  ,herhangi bir uyarı yapmaksızın devreye girer.Uygulamayı kapatır(kill)yada kısa kısa bir süreliğine ara verebilir(stop,pause)Bu tür durumlara örnek olarak uygulama çalışır durumdayken ,telefona gelen bir arama ile uygulamanın yarıda kesilmesini verebiliriz.Arama sonrasında kullanıcının uygulamaya kaldığı yerden devam edebilmesi Activity yaşam döngüsünü ve metotlarını bilmemiz gerekiyor.Ayrıca kullanıcıların çok kullandığı bir özellik olan  back tuşuna basıp çıktıktan sonra kaldığı yerden devam edebilmesini de yaşam döngüsü metodlarıyla gerçekleştirilir.
  • onCreate: Activity ilk oluşturulduğunda çağrılır. Activity herhangi bir nedenden ötürü yok edilmezse (bellek ihtiyacı ya da finish metodu) bir daha çalıştırılmaz.
  • onStart: onCreate metodu çalıştırılıp ekranda  görsel öğeler gösterildikten sonra çağrılır.
  • onResume: Activity herhangi bir sebepten dolayı durdurulduysa (başka bir ekrana geçiş) tekrar ekrana geldiğinde bu metot harekete geçer. Activity çalıştırılmadan önce harekete geçen son metottur. Bu metottan sonra belirlenen koda göre Activity yaşamına başlar.
  • onPause: Activity bir sebepten dolayı arka plana atılırsa harekete geçer. Bu Back tuşuna basılmasından ya da sistemin bellek ihtiyacından kaynaklanabilir. Bu metot içerisinde anlık bilgilerin kaydedilmesi önerilir. onPause işlemi hızlı çalışmak zorundadır, çünkü buradaki işlem bitmeden bir sonraki Activity harekete geçmez.
  • onStop: Activity arka plana atıldığı anda işleme girer. Bu noktada iki seçenek vardır; ya kullanıcı yeni ekrandaki işini bitirip geri gelir ya da Activity tamamen kapatılır. Kullanıcı geri geldiği takdirde onRestart metoduna geçilir ve döngü onStart metodundan tekrar başlar. Eğer kullanıcı geri gelmeyecekse onDestroy metodu çalıştırılır.
  • onDestroy: Activity'e ait bütün kaynaklar yok edilir. Activity bu noktada yaşam döngüsünü tamamlamıştır.
onCreate methodu ile ekranlarımızın tasarımlarını içeren layout dosyasındaki ilgili ekranımıza ait tasarımımızı yükleriz.Ayrıca uygulama ilk açıldığında ne gibi özellikler olacağını da bu metotla belirleriz. Android Studio'da yeni bir proje oluşturduğumuzda ya da yeni bir activity oluşturduğumuzda onCreate metodu otomatik olarak eklenmektedir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler