13 Aralık 2017 Çarşamba

Design Patterns Nedir?

Merhaba Arkadaşlar,
Uzun bir aradan sonra Design Patterns(Tasarım Şablonları) yazı dizimle tekrardan bloğuma dönüş yaptım.Bu yazı dizimde Tasarım şablonlarının çoğunu ayrıntılı olarak sizlere açıklamaya çalışacağım.İlk olarak bugün Tasarım Şablonlarının ne olduğundan ve bu şablonları kullanmanın yararlarından bahsedeceğim.Daha sonraki günlerde her bir Tasarım Şablonunu ayrı ayrı ele alacağım.
    Tasarım Şablonları, yazılım geliştirme sürecinde,yazılım geliştiricilerin karşılaştıkları, tekrar eden belirli sorunlara getirilen genel çözümlerdir.Bu şablonlar yazılım geliştiriciler tarafından edindikleri tecrübeler sonucunda oluşturulmuş kalıplardır.Tasarım şablonları, sorunun ne olduğunu tanımlayarak bu sorunu çözmek için gerekli adımları içinde barındırır.  
Tasarım Şablonlarının yazılım geliştirme sürecinde iki ana işlevi:
  1. Yazılım geliştiriciler için ortak bir terminoloji sağlar ve  tasarım şablonları belirli bir senaryoya özgüdür.
  2. Zaman içinde sürekli geliştikleri için yazılım geliştirme sırasında karşılaşılan problemlere en iyi çözümleri sağlamaktadırlar.

  • Tasarım Şablonları programlama dillerinden bağımsız olarak,nesne yönelimli tasarım problemlerini çözebilmek için geliştirilmiş stratejilerdir
  • Tasarım Şablonlarını kullanarak yazdığımız kodun esnek olmasını ve yeniden kullanılabilir olmasını sağlayabiliriz.
  • Ayrıca geliştirilen yazılımda, müşterinin daha sonra gelen yeni taleplerini karşılayabilmek için kodda gerekli değişikliklerin ve yazılımın bakım onarımının yapılabilme kapasitesini (maintainable) artırmayı sağlar.
İyi bir yazılımcı olabilmek için Tasarım Şablonları mutlaka bilinmelidir. 

Bugün genel olarakTasarım Şablonları (Design patterns)' larını açıklamaya çalıştım.
Diğer Yazımda görüşmek üzere ... Hoşçakalın.


Kaynaklar:
https://www.tutorialspoint.com/design_pattern
https://www.javatpoint.com/design-patterns-in-java

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler