Bugün son zamanlarda popüler olan web servislerden bahsetmek istiyorum. Web servis XML ,HTTP, SOAP gibi çeşitli protokol ve standartları kullanarak diğer web uygulamalar ile veri alış verişi yapmak amacıyla etkileşim kuran web uygulamalarıdır.Var olan uygulamalarımız web servisler sayesinde birer web uygulamalara dönüşebilmektedir. Web servisler, bir kez yazılır ve farklı platformlarda ve değişik programlama dilleriyle kullanılabilirler.İşletim sisteminin linux yada windows, programlama dilinin java ,php veya herhangi başka bir dil olması web servisin çalışmasını etkilemez. Web servisler, client (istemci bilgisayar )tarafından gönderilen istekleri yorumlayarak ona yapısında bulundurduğu bilgilerden ,istemcinin isteğine göre bir cevap göndermektedir. Web servisin avantajlarını toparlayacak olursak,Web servisi platform bağımsızdır ve istenilen yerden erişilebilmektedir.
Yukarıda bahsedilen kompleks mimarilerin kullanımının artmasının bir sonucu olarak uygulamalar arası iletişimin sağlanabilmesi için çözüm ihtiyacı ortaya çıkmıştır.Her uygulama geliştirildiği programlama dili ve veri tabanı itibari ile farklı tür veriler oluşturmaktadır.Uygulamalar arası iletişimin ne olduğunu açıklayacak olursak, bu uygulamalar arası karşılıklı veri alışverişini anlatmaktadır.Kompleks mimarilerin birbirleri ile iletişim sağlanabilmesinin çözümü herkesin kullanabileceği,kendi ihtiyacına göre yapılandırabileceği ortak bir dil olan xml standartıdır. Web servisler ile m için xml standardı kullanılır.En çok REST ve SOAP web servisleri kullanılmaktadır.
Web servisler bir çok alanda kullanılmaktadır.Örneğin TCMB döviz kurlarını uygulamamızda kullanmamız gerekirse kurumun yayınladığı web servisinden istediğimiz verileri çekebiliriz.Bir başka ornek, Mernisten bilgi edinmek isteyen her kurum,daha önceden belirleniş olan xml 'e göre uygulamalarını yapılandırıp istediği bilgilere yetkileri dahilinde ulaşabilmektedir.
Kaynaklar:
https://www.tutorialspoint.com
http://www.mshowto.org
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumunuz için teşekkürler