16 Mayıs 2017 Salı

Android'de ListView Oluşturma

Merhaba Arkadaşlar ;
ListView en önemli widgetlardan birisidir. Listview, ekranda verileri alt alta listelemek istediğimizde kullanılmaktadır.İki çeşit Listview vardır.Bunlardan birincisi android'in kendi adapter larını kullanarak oluşturulmaktadır.Bunlar sadece TextView'lardan oluşmaktadır.Yeni bir özellik eklenemez.İkincisinde ise özelleştirilmiş Listview oluşturulabilmektedir. Ben bu yazımda ilk seçeneği, yani android'in kendi adapter larını  kullanarak nasıl Listview oluşturulacağını anlatacağım.
ListView örneğine geçmeden önce  Adapter'dan bahsetmekte fayda var.
Adapter :Elektrik şebekesindeki elektrik, telefonumuzun bu elektriği direk kullanmasına elverişli değildir. Burada devreye adapter girer. Adapter sayesinde elektrik şebekesindeki elektrik telefonlarda kullanabilecek hale dönüştürülür. Androiddeki ArrayAdapter da aynı şekilde verilerin kullanıcı arayüzlerinde gösterilebilecek hale dönüştürmektedir. 
Örneğimizde ekranda yiyecek listesini göstereceğiz.

  • Öncelikle tasarım kısmını yapalım. activity_main.xml dosyasına ListView ekliyoruz.Bütün ekranı kaplaması için listview'ın  layout_width ve layout_height özelliklerini match_parent olarak tanımlıyoruz.
activity_main.xml dosyasının kodları aşağıdaki gibidir:

MainActivity.java dosyası aşağıdaki gibidir:

  • Burada ilk olarak String türünde yiyecekler listesi oluşturuldu.
  • OnCreate Metodunun içinde ListView 'ı tanımladık.
  • String tipinde verileri gösterecek bir ArrayAdapter oluşturduk.Burada Android'in gösterim şekillerinden simple_list_item_1 çağırdık.Parametredeki this ile ListView 'ın gösterileceği bağlamı belirttik.Aynı sayfada gösterileceği için this deyimini kullandık.yiyecekler parametresini de gönderdik.Bu sayede ListView'ın her satırındaki textView'lar yiyecekler listesinin elemanları ile doldurulacak.
  • Listview'a Adaptörü set ederek ekranda ListView 'ın görünmesini sağladık
  • Her bir elemana tıklama özelliği kazandırmak için setOnItemClickListener methodunu ekledik.Bu methodu onCreate Method içine ve setAdapter yapılan satırdan sonra yazılması gereklidir.
  • Örnekte tıklanan yiyeceğin ismini yazan bir diyalog penceresi ekrana gelmektedir. 
         Projeyi çalıştırdığımızda yiyecekler aşağıdaki resimdeki gibi ekranda listelenecektir.

Listedeki yiyeceklerden bir tanesi tıklandığında ise aşağıdaki gibi bir görüntü oluşacaktır.



Bu yazıda basit anlamda bir ListView'n nasıl olşturulacağını görmüş olduk.Bir sonraki yazıda görüşmek üzere...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler