21 Eylül 2017 Perşembe

Android de Firebase'e Bağlanma ve Authentication

Merhaba Arkadaşlar,

Önceki yazımda genel olarak Google Firebase'den bahsetmiştim.Bugün Android'de Firebase'in uygulamamıza nasıl ekleneceğini ve Authentication işleminin nasıl yapıldığını anlatmaya çalışacağım.

Firebase Authentication ile geliştiricilere birçok kimlik doğrulama yöntemi kullanma imkanı sağlanmıştır.Bu kimlik doğrulama yöntemleri:

  • Email/Password
  • Google
  • Facebook
  • Github
  • Phone
  • Twitter
  • Anonymous
 Firebase kütüphanesini  projemizde kullanabilmek için projemize Firebase kütüphanesini eklememiz gerekmektedir.Eğer Google Firebase de hesap oluşturmadıysanız, öncelikle https://firebase.google.com adresine girerek buradan hesap oluşturmanız gerekmektedir.Bu yazımda, Firebase 'i Firebase Asistant kullanmadan  manuel olarak nasıl projenize ekleneceğini anlatacağım. 
          Manuel Olarak Firebase,Android Studio Projesine Nasıl Eklenir?

  1. Firebase sitesinden hesabımıza giriş yaptıktan sonra Go To Console 'u tıklıyoruz.Console üzerinde eğer yeni bir proje oluşturmak istiyorsak Proje Ekle,var olan google projemizi import etmek için ise "Google projesini içe aktar"ı tıklıyoruz. 



   2- Proje ekle seçeneğini tıkladığımızda  karşımıza çıkan formdan proje adını yazıp,ülkeyi           seçiyoruz.Ve Proje Oluştur Butonuna Tıklıyoruz.
Firebase'i Android Uygulamasına Eklemek
1-.Android Studio'da Firebase ekleyeceğimiz yeni bir proje oluşturuyoruz.

2-Firebase'de  sign-in olduktan sonra oluşturduğumuz projeyi açıyoruz.Ve aşağıdaki şekildeki gibi "Firebase'i Android uygulamanıza ekleyin" kısmına tıklıyoruz.




3-Yukarıda Android paket adını yazarken dikkat etmemiz gereken nokta Android Studio'da oluşturduğumuz projenin paket ismi ile aynı olmasıdır.
4-Projemizin paket ismini yukarıda yazıp,Uygulamayı Kaydet butonuna bastığımızda karşımıza aşağıdaki adım gelecektir.Aşağıdaki adımları takip edip google-services.json'ı bilgisayara indirip daha sonra Android Studio'da projemizde app modulunun altına google-services.json'ı kopyalıyoruz.
 5-Son adımda aşağıdaki ekrandaki yönlendirmeleri uygulayarak projemizdeki gradle dosyasında eklemeleri yapıp IDE'deki çubukta gözüken  sync now a basıyoruz.
Projemizde Firebase Authentication'ı kullanabilmemiz için build.gradle (Module: App)dosyasına aşağıdaki eklemeleri yapıyoruz.
compile 'com.google.firebase:firebase-database:11.0.1'

compile 'com.google.firebase:firebase-auth:11.0.1'

Ve son olarak da hangi Authentication tipini (Email/Password,Facebook,Twitter vs.)kullanmak istiyorsanız onu Firebase Consoldan aktif hale getiriyoruz. Firebase artık kullanımımıza hazır durumda.Diğer yazımda görüşmek üzere. Hoşçakalın.

6 Eylül 2017 Çarşamba

Firebase nedir?

Merhaba arkadaşlar bu yazımda,özellikle mobil yazılım geliştiriciler için büyük kolaylıklar sağlayan Firebase platformundan bahsedeceğim.Ekim 2014'te Firebase adı verilen uygulama geliştirme servisi,Google tarafından satın alındı.Böylece Google geliştiricilerin ihtiyaç duyduğu pek çok hizmeti kullanıma açtığını duyurdu. Firebase arka plan(backend) uygulama servisidir. Bulut tabanlı depolama ve verilere erişim sunmaktadır. Google Firebase tarafından farklı platformlar için kolay bir alt yapı ve tek yerden geliştirebilme imkanı sunulmaktadır.
Firebase'in geliştiricilere sunduğu hizmetlerden bazıları:

  1. Analytics:Firebase Framework'un en önemli kısmıdır.Ücretsizdir. Veri analiz ara yüzüdür.
  2. Realtime Database
  3. Cloud Storage
  4. Google Cloud Messaging
  5. Hosting
  6. Authentication
  7. Test Lab
  8. Notification
  9. AdMob
Google Firebase kullanıcısı olan mobil geliştiriciler, bir dizi mobil analitik hizmetinden faydalanabilmektedirler.Bu hizmetleri kullanabilmek için uygulamaya birkaç satır kod eklemek yeterlidir.Bu işlemden sonra uygulamadaki kullanıcı verileri,uygulamanın içinden Firebase'e aktarılmaktadır.Eğer geliştiriciler daha detaylı bilgilere ulaşmak istedikleri takdirde ,aynı işlemi erişmek istedikleri tüm bölümlere uygulayarak daha fazla bilgiye ulaşabilmektedirler.Böylece geliştiriciler, kararlarını tahminlere göre değil,Google Analytics verilerine dayandırarak vermektedirler.Geliştiricilerin uygulamayı kullanacak olan kullanıcıların neyi sevdiğini ve nelerden hoşlanmadıklarını bulmak için davranışlarını izlemeleri gerekir. Kullanıcıların kullandıkları platform ve geliştirilen tasarıma verdikleri tepkilerin detaylıca analiz edilmesi gerekir.
Analytics yardımıyla, Firebase kullanan geliştiriciler kendi uygulamalarındaki 500 benzersiz hareketi izleyebilir. Kullanıcı davranışına, uyumluluk raporuna ve hatalara göz atabilmekte, reklam performansını ölçebilmektedirler.
Google Cloud Messaging tabanlı bildirim sistemi yeniliklerden bir tanesi. Google buradan hem IOS ve android hem de web uygulamakarı için sınırsız bildirim desteği sağlamaktadır.Bu bildirimler tamamen ücretsizdir. Google sunduğu hizmetlerin bir kısmını ücretsiz ,bir kısmını ise ücretli olarak sağlamaktadır.Bu hizmetlerden Analytics,Hata Raporlama,Uzaktan Konfigürasyon ve Dinamik Linkler'in tamamı sınırsız kullanıma açık ve ücretsiz olarak sunulmaktadır. Firebase ile kullanılabilen ücretli olanlar  ürünler ise Test Lab, Storage, Hosting ve Realtime Database'dir. Bu ücretli hizmetlerden faydalanmak isteyenler belirli kısıtları olan ücretsiz plan, startuplar için bir aylık özel tarifeyi ya da "kullandıkça öde" modelini seçip, bahsedilen ücretli hizmetleri kullanmaya başlayabilirler.
Gelecek yazıda, Android ile Firebase Authentication 'ın nasıl yapılacağından bahsedeceğim.Görüşmek üzere...

Kaynaklar:
https://firebase.google.com/docs/
http://www.sistemoptima.com/yazilim/firebase-nedir
https://www.techinside.com/google-firebase-mobil-analitik-ucretsiz/